Trådlöst nätverk hemma

WiFi eller Wi-Fi är en teknologi för trådlösa nätverk. De enheter som kan använda denna teknik är allt från datorer, spelkonsoler, smartphones, surfplattor, digitalkameror, musikspelare och lagringsenheter till trådlösa skrivare. Enheter som är kompatibla kan koppla upp sig mot internet via ett lokalt trådlöst nätverk (så kallat WLAN).

Att ha tillgång till WiFi i hemmet underlättar för hela familjen och gör det dessutom betydligt enklare att koppla samman de många trådlösa enheter som kan finnas i ett hem. En stor fördel med ett trådlöst nätverk är att man slipper alla de kablar som kan gå kors och tvärs i bostaden eller på arbetsplatsen, när man använder sig av ett trådat nätverk.

En nackdel med WiFi-teknologin är att den ofta inte är riktigt lika snabb som en trådad uppkoppling. På senare år har dock mycket hänt på den fronten vilket gör att den genomsnittliga användaren idag förmodligen inte märker någon skillnad mellan hastigheten i ett trådlöst nätverk och ett trådat nätverk. Den utan tvekan största nackdelen med WiFi är dock säkerhetsaspekten, vilken du kan läsa mer om lite längre ner. Även här har dock utveckling skett, vilket gör att det idag är möjligt att skapa ett relativt säkert trådlöst nätverk.

Användningsområden

För att en dator eller annan digital enhet ska kunna koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk via WiFi, krävs att enheten är försedd med ett trådlöst nätverkskort. WiFi-teknologin kan användas för att ge de enheter som kopplar upp sig mot nätverket åtkomst till internet. Ett trådlöst nätverk har en viss täckning som bland annat beror på vilken trådlös router som används, om ytterligare utrustning såsom antenner och accesspunkter (så kallade hotspots) används för att förstärka signalen och utöka täckningsområdet. Det trådlösa nätverkets räckvidd kan också begränsas av exempelvis väggar och om signalen störs av annan teknologi som till exempel mikrovågor eller radiovågor.

Läs även: Byt ut städerskan mot en personlig tekniker

Nätverkets räckvidd kan vara så liten som ett mindre antal rum, exempelvis en mindre lägenhet, till ett betydligt större område som exempelvis en galleria. För att ge bra täckning i ett större område kan det krävas flera olika accesspunkter vars täckning överlappar. WiFi är en teknologi som förser såväl privata bostäder som företag och offentliga ytor med internetuppkoppling, antingen gratis sådan eller betald. Inte sällan har kommersiella trådlösa nätverk en startsida som man hamnar på om man kopplar upp sig mot nätverket och öppnar sin webbläsare. Där kan man bli ombedd att registrera sig, betala för internetåtkomst eller ange ett lösenord för att få tillgång till internet. Det senare är väldigt vanligt på hotell, där du som hotellgäst har gratis tillgång till WiFi.

WiFi ad-hoc

WiFi kan fungera i ett läge som kallas ad-hoc, vilket innebär att de enheter som är uppkopplade till nätverket kommunicerar direkt med varandra utan att först behöva kommunicera med en accesspunkt.

Säkerhet

Eftersom WiFi inte har några fysiska anslutningar är trådlösa nätverk mer sårbara för angrepp än trådade uppkopplingar såsom Ethernetanslutningar. Internetuppkopplingar som inte är krypterade kan lätt upptäckas av inkräktare. Därför har WiFi-tekniken försetts med olika former av kryptering som är tänkta att skydda nätverket från utomstående. En av de tidiga krypteringsmetoderna var Wired Equivalent Privacy (WEP), en krypteringsmetod som dock visade sig vara enkel att knäcka. Senare tillkom säkrare protokoll för WiFi-skydd såsom WPA och WPA2.

Läs även: IT-säkerhet hemma

Det stora bekymret med trådlösa nätverk är säkerheten. Eftersom man inte behöver en trådad anslutning i form av till exempel en ethernetkabel för att koppla upp sig mot nätverket, utan vem som helst som befinner sig inom nätverkets räckvidd kan få åtkomst till det, är det betydligt svårare att förhindra obehöriga från att försöka ansluta till nätverket. Publika anslutningar på till exempel caféer och i gallerior är relativt enkla att avlyssna för den som så önskar, vilket gör att en förövare skulle kunna övervaka dina aktiviteter på nätet utan att du känner till det, när ni båda är anslutna till samma trådlösa nätverk.

Säkrare WiFi och trådlös uppkoppling

Ett sätt att eliminera risken för att detta sker är att besöka hemsidor som använder sig av krypteringstekniken SSL. Du känner igen dessa genom att adressen i adressraden börjar med HTTPS istället för bara HTTP. HTTPS-protokollet är ett säkert protokoll som garanterar krypterade överföringar av data.

Läs även: Problem med Nätverk och Internet

För att förhindra att obehöriga kopplar upp sig mot ditt trådlösa nätverk bör du använda någon av de krypteringsmetoder som finns att välja mellan, gärna WPA2. Det garanterar inte att ingen obehörig tar sig in i nätverket, men det stänger åtminstone den vidöppna dörr som ett publikt nätverk utgör. WPA2 har visat sig vara en säker krypteringsmetod. Allra bäst resultat får du dock genom att samtidigt använda ett starkt lösenord som är svårt att lista ut.

Kan varmt rekommenderas, vi är helnöjda!

Eva, Höllviken

Relaterade tjänster