Fiber

Har du gått och blivit med fiber? Grattis! Men nu kanske du är osäker på hur du ska komma igång med ditt nya fiberbredband? Lugn, vi hjälper dig att komma tillrätta med ditt fiberbredband och din tekniska utrustning.

Mycket bra och efterlängtad tjänst! Tänk både att slippa att själv försöka få tid till att fixa sina it problem i en stressad vardag!

Kristina Borgkvist

Fiberoptik är en teknik med vilken man kan överföra information mellan två platser, genom att skicka ljuspulser genom optiska fiber. Dessa består av väldigt rent glas alternativt plast och kan variera i storlek från diametern av ett hårstrå till en diameter på flera millimeter. Denna teknik används inte minst till att leverera snabbt bredband på upp till 1 Gbit/s (1 000 Mbit/s) till svenska hushåll och företag.

Fiberbredband är ett stort steg framåt i den tekniska utvecklingen, men det kan också vara komplicerat att få bredbandet och all kringutrustning att fungera på ett tillfredsställande sätt. Vi kan hjälpa dig att komma igång med ditt nya fiberbredband och din tekniska utrustning. Vi tillhandahåller professionell hjälp när du behöver den. Boka idag!

Läs även: Har du gått och blivit med fiber?

En snabb och stabil internetuppkoppling i hemmet är någonting som vi blir allt mer beroende av. Vi förlitar oss på att de webbplatser vi besöker ska laddas snabbt och att vi ska kunna streama film eller musik utan ett ständigt buffrande. Därför är det inte särskilt konstigt att vi blir frustrerade när tekniken inte fungerar optimalt, och att vi genast lägger märke till eventuella problem som uppstår.

Varför fungerar inte bredbandet?

Ett fiberbredband innebär vanligtvis en rejäl uppgradering av bredbandskapaciteten jämfört med andra typer av bredband. Ibland måste inställningarna och den tekniska utrustningen justeras för att du till fullo ska kunna nyttja den utökade kapaciteten. Idag tillhandahåller många bredbandsleverantörer hastigheter på mellan 100 och 500 Mbit/s, men samtidigt upplever många kunder att de inte får den utlovade hastigheten och att tekniken strular med jämna mellanrum.

Det kan finnas flera olika orsaker till att du inte får den hastighet du betalar för. Bredbandskollen är en kostnadsfri tjänst som du kan använda för att mäta hastigheten på din internetuppkoppling. Tjänsten ger dig dessutom förslag på åtgärder du kan vidta för att optimera hastigheten på din internetanslutning. För många av oss kan det dock vara svårt att förstå instruktionerna, som snarare framstår som ren gallimatias. För den som inte har intresset eller kunnandet utan tycker att det verkar vara komplicerat, eller helt enkelt inte har tid, ork eller lust att lösa problemen, finns hjälp att få.

Vanliga problem med fiberbredband

Ett vanligt problem med fiber är att fiberbredband har rullats ut till kommunens hushåll och att kunderna känner sig lite vilsna. Att fiber har installerats är naturligtvis positivt och tillgodoser hushållens behov av snabba och stabila bredbandsuppkopplingar. Men när fiberbredbandet är installerat och du som kund har fått din första faktura finns det flera frågetecken som kan behöva rätas ut. Kommer min gamla router att fungera tillsammans med det nya bredbandet? Hur kan jag göra så det finns täckning för mitt wi-fi överallt i huset, även i de lite mer avlägsna rummen? Hur gör jag för att optimera min tekniska utrustning så jag kan dra nytta av den utökade bredbandskapaciteten? Är min utrustning för gammal för att fungera med den nya tekniken?

Det sista du vill göra är att betala för ett fiberbredband som du överhuvudtaget inte kan använda. Det är viktigt att du vet vad du håller på med, eftersom du annars greppar efter halmstrån. När det gäller fiber finns det flera olika saker som kan orsaka problem, bland annat skadade kablar, för långa kablar, kablar som har sträckts för hårt och trasiga fibrer inuti kabeln.

Läs även: Fiber framdraget och installerat, vad nu?

Även om du tror dig ha installerat all utrustning på rätt sätt, kan du när du öppnar din webbläsare och ska ge dig ut på nätet mötas av ett felmeddelande om att du saknar en internetuppkoppling. Om du inte är en riktig tekniknörd kan det vara svårt att känna till hur du på bästa sätt felsöker din internetuppkoppling och din tekniska kringutrustning.

Detta kan vi hjälpa dig med

  • Genomgång av din tekniska utrustning
  • Installation och felsökning av internetanslutningar
  • Installation av kringutrustning såsom nätverksskrivare, nätverkshårddiskar och liknande
  • Förstärkning av ditt trådlösa nätverks signalstyrka
  • Installation och konfigurering av routrar och brandväggar

Boka en Servitant idag så kommer vi hem till din bostad och avhjälper dina problem samt säkerställer att du får ut den hastighet och stabilitet som du betalar för. Vi har bred erfarenhet av installation och konfigurering av trådlösa nätverk och vill gärna hjälpa dig. Om det skulle vara så att du är i behov av att uppgradera eller införskaffa kringutrustning, kan vi även rekommendera den bästa utrustningen som fyller dina specifika behov.

Vi kan också hjälpa dig att konfigurera och optimera användningen av de applikationer som du kan tänkas använda och som vi idag förlitar oss på. Det kan till exempel gälla konfigurering av ett familjekonto på musikstreamingtjänsten Spotify så du slipper betala för flera enskilda konton.

Foto: Fibre, CC BY, från Flickr.

Mycket bra och efterlängtad tjänst! Tänk både att slippa att själv försöka få tid till att fixa sina it problem i en stressad vardag!

Kristina Borgkvist

Relaterade tjänster