Streama film till din TV

Streaming är ett begrepp som har blivit populärt på senare tid, men vars innebörd ibland kan vara lite oklar. Att streama betyder att man tittar på serier, film eller lyssnar på musik via internet. Detta sker utan att du först behöver ladda ner detta material till en dator eller annan apparat.

Filerna lagras inte hos dig utan hos den leverantör som ansvarar för tjänsten. Några av de vanliga leverantörerna är Plejmo, Spotify, Netflix och HBO Nordic, men det finns många fler leverantörer än dessa som erbjuder streamingtjänster. Vanligtvis betalar du en kostnad i form av en månatlig prenumerationsavgift för tjänsten, men det kan också vara så att du köper till exempel en film, ett spel eller en livesänd match och betalar då en engångskostnad för denna produkt.

Läs även: Hjälp med TV och streaming

Du kan också streama innehåll från en egen digital enhet såsom din smartphone, surfplatta eller dator. Det kan till exempel vara så att du vill titta på en film på din laptop, men tycker att skärmen är något för liten och att du hellre vill se filmen på din tv. Då kan du streama filmen från din laptop till tv:n, antingen trådlöst eller via en kabel. Det kan också vara så att du vill visa foton från din senaste semester på tv:n istället för på mobilens lilla skärmyta. Din moderna platt-tv gör sig nämligen väldigt bra som en datorskärm att spela upp innehåll av diverse art på.

Trådlösa alternativ för streaming till TV

Om du inte vill hålla på med kabeldragning mellan TV:n och den enhet som du vill streama från, kan du istället förlita dig på den nya tekniken. Det finns olika sätt du kan streama från till exempel din dator till tv:n trådlöst, utan kablar som stör. Allt du behöver för att komma igång med streamingen är en trådlös router med ett trådlöst nätverk (WiFi) och en hyfsat modern tv-apparat. Det kan röra sig om en smart-tv eller en helt vanlig platt-tv med en outnyttjad HDMI-ingång.

Läs även: Hjälp med Wifi hemma

Allra enklast är att ansluta en extern mediaspelare till HDMI-porten på tv:n. De två vanligaste externa mediaspelarna är Apple TV och Google Chromecast. Med hjälp av dessa kan du överföra bild trådlöst till din tv från mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. Om du använder iPhone, iPad eller Mac kan Apple TV vara ett bra alternativ, medan Chromecast är det bästa alternativet om du använder dig av en PC eller en surfplatta eller smartphone med Android. Det enda du behöver göra för att få allting att fungera är att konfigurera Chromecast eller Apple TV så de är uppkopplade till det trådlösa nätverk som din dator (eller annan mobila enhet) är uppkopplad mot.

Chromecast kan även användas med iPhone-telefoner och iPad-surfplattor samt med datorer som kör Mac och Windows. Denna enhet för mediastreaming är alltså inte bara till för Chromebook och enheter som kör Android.

Läs även: Personlig tekniker

Google har nyligen lanserat Chromecast Ultra, vilket är en uppgraderad variant av Chromecast som kan streama i upp till 4K UHD och HDR. Detta gör att du kan få en ännu bättre bild, förutsatt att din tv stödjer denna teknik. Generellt sett är dock moderna tv-apparater försedda med bättre bilteknik än våra smartphones och surfplattor, även om glappet mellan dessa elektroniska apparater ständigt verkar minska.

Appar och program för streaming

Du kan använda dig av en rad olika mobilappar eller program för att överföra det media som spelas upp till tv:n. Det kan till exempel ske med hjälp av Netflix eller en mediaspelare. Från datorn kan du dessutom spegla ditt skrivbord om du så önskar, vilket gör att din tv i praktiken blir som en extra bildskärm.

WIDI och Miracast

Miracast och Wireless Display (WIDI) är två teknologier som många smart-tv stödjer. Från början konkurrerade dessa bägge teknologier med varandra, men idag har de slagit samman sina påsar och är kompatibla med varandra. Miracast används för överföring av ljud och bild från en dator till en extern bildskärm via WiFi-teknik. Istället för att koppla upp sig till ditt trådlösa nätverk kopplar den dock upp sig direkt mellan din tv och din dator, vilket gör att du inte behöver logga in på ditt nätverk.

Miracast stöds generellt sett av smartphones och surfplattor som kör Android 4.2 eller nyare versioner av det mobila operativsystemet, samt många moderna laptops och surfplattor som kör Windows 8.1. Även om din tv inte har stöd för Miracast kan du ändå använda det, genom att införskaffa en extern mottagare och ansluta den till av din tv:s HDMI-ingångar.

Kan varmt rekommenderas, vi är helnöjda!

Eva, Höllviken

Relaterade tjänster