Rit-avdraget: Rut för IT-tjänster

9 Mar 2017

Rit-avdraget är ett rut-avdrag för IT-tjänster som ganska nyligen infördes för att underlätta för privatpersoner att beställa prisvärd IT-support och andra tekniska tjänster, samt för att skapa nya arbetstillfällen. Förslaget om detta skatteavdrag klubbades igenom i oktober 2015 och i lite drygt ett år har det därmed varit lukrativt att beställa IT-hjälp för privatpersoner.

Läs även: IT-hjälp för privatpersoner

Rit-avdraget (rut för IT-tjänster) gäller dator- och IT-utrustning som datorer, surfplattor, smartphones, tv-apparater och moderna spelkonsoler. Avdraget gäller också för support kopplad till kringutrustning relaterad till dator- och IT-utrustningen såsom skrivare och skannrar. Datorprogram, hemmanätverk, routrar, modem och nätverkskablar omfattas också av detta skatteavdrag. Exempel på sådant om inte omfattas är programmering, reparation, rådgivning på distans (till exempel via telefon), utrustning som kan styras med hjälp av IT-system såsom brandlarm, inbrottslarm och smarta vitvaror.

Fixa ditt nätverk själv eller med rut för IT-tjänster

Du kan alltså bland annat få hjälp med att optimera din internetuppkoppling och ditt trådlösa eller trådbundna nätverk i allmänhet. Det är som bekant inte ovanligt att det uppstår problem med internetuppkopplingen som gör att den antingen inte fungerar alls eller upplevs som väldigt seg. Om du bor i ett ganska tätbefolkat bostadsområde har du förmodligen också upptäckt att ditt till synes välfungerande trådlösa nätverk plötsligt kan upphöra att fungera på grund av att många trådlösa routrar och andra apparater skickar signaler kors och tvärs.

Läs även: Trådlöst nätverk hemma

För att åtgärda problem kopplade till uppkopplingshastigheten bör du först testa hur internetuppkopplingen fungerar från en annan dator (eller surfplatta eller smartphone). Om hastigheten är tillfredsställande på en annan enhet kan problemet vara begränsat till din dator. Du kan också prova olika sätt att ansluta till din router. Om du använder WiFi för att koppla upp dig kan du testa att koppla upp dig med hjälp av en trådad anslutning och vice versa. Testa gärna också mer än en nätverkskabel, utifall det skulle vara kabeln som ger upphov till problemet.

Läs även: Problem med Nätverk och Internet

Om du känner dig bekväm med att uppdatera routerns firmware kan du göra det, om ingenting fungerar kan du koppla datorn direkt till nätverksuttaget istället för att gå via routern. Om du behöver hjälp med att få din nätverksanslutning att fungera, eller helt enkelt vill optimera den för bästa prestanda, gör du bäst i att boka en servitant.


Relaterad tjänst