Borttagning av virus på Android-enhet

24 Mar 2017

Om din mobiltelefon eller surfplatta med Android plötsligt inte fungerar som den ska kan den vara smittad med skadlig kod. Genom att slinta med fingret någonstans kan du ha råkat ladda ner skadlig programvara till din mobiltelefon utan att veta om det. Den kan dränera telefonens batteri, göra dess internetuppkoppling segare eller till och med stjäla din personliga data.

Vi får ofta förfrågningar från personer som har drabbats av virus i mobilen. Vi kan naturligtvis hjälpa dig att rensa din mobil eller surfplatta från virus, men det finns också åtgärder du själv kan vidta för att göra detta. Om du får virus på mobiltelefonen kan du utföra en fabriksåterställning av telefonen för att bli kvitt viruset, men det innebär att du kommer förlora all information på den såsom foton, textmeddelanden och allt annat. Därför bör en fabriksåterställning vara din sista utväg.

Läs även: Kom igång med synkning av dina mobilfoton

Symptom på att du drabbats av virus

Om Android vägrar starta alls eller kraschar varje gång operativsystemet startas, eller om du inte längre kan ladda ner appar från Play-butiken, behöver det dock inte innebära att din mobiltelefon har smittats av ett virus. De vanligaste tecknen på att en Android-enhet har smittats av virus är följande:

Läs även: Hjälp med mobilen

Så tar du bort viruset

Börja med att köra ett antivirusprogram för att se om det identifierar den skadliga programvaran. Förhoppningsvis hittar appen viruset och kan ta bort det. Om det inte fungerar kan du försöka ta bort det manuellt genom att starta din telefon eller surfplatta i felsäkert läge. Tryck och håll inne på-/av-knappen tills du ser avstängnings-/omstartsskärmen. Tryck sedan på på-/av-knappen och håll inne denna tills du får frågan om du vill starta om i felsäkert läge. Tryck på “OK” och vänta tills din dator eller surfplatta har startats om. Leta därefter rätt på den misstänkta “virusappen” eller filen och ta bort denna.

Förhoppningsvis fungerar din telefon bättre när du har tagit bort den skadliga appen eller filen. Om ingenting annat fungerar kan du behöva göra en fabriksåterställning trots allt. Du kan också boka en Servitant som hjälper dig med din mobl.


Relaterad tjänst