4 lösningar på problem med Wi-Fi

18 Apr 2017

Det är väldigt bekvämt att ha ett trådlöst nätverk, men bara när det fungerar som det ska. Därför bör du känna till hur du ska agera när olika problem med ditt nätverk uppstår. Alla har sin egen rutin för felsökning av trådlösa nätverk, men här får du ta del av ett möjligt tillvägagångssätt.

Läs även: Problem med Nätverk och Internet

Starta om din router

Ibland kan den enklaste lösningen vara den som gör jobbet. Om lysdioderna på din router inte lyser på det sätt de brukar, kan du stänga av din router och vänta cirka 15 sekunder innan du sätter på den igen.

Undvik överhettning

Om din router känns väldigt varm kan den vara överhettad. Kontrollera att routern inte är placerad så dess ventilationshål blockeras. Det kan också vara så att din router är placerad på en annan teknisk enhet som även den blir varm, eller att routern står på ett underlag som gör det omöjligt för den att kyla ner sig. Routern behöver precis som din dator kunna andas.

Förbättra signalen

Om din uppkoppling börjar försvinna i en enskild del av din bostad där du tidigare har haft en stark signal, finns det ett par saker du kan kontrollera. Börja med att undersöka om din router har fysiska antenner, och se i sådana fall till att de pekar rakt upp och ingenting annat. Om din router är belägen nära en möjlig störningskälla såsom ett metallskåp, bör du flytta routern till en annan del av rummet eller placera den lite högre upp. Du kan också försöka ändra routerns kanal eftersom andra routrar i området kan skapa trängsel på vissa frekvenser.

Läs även: IT-hjälp för privatpersoner

Återställ din router

Om ingenting annat fungerar, kan du behöva återställa din router till fabriksinställningarna. Detta bör vara din sista utväg eftersom det i vissa fall skapa komplikationer. Det kan till exempel vara så att uppkopplingen behöver återställas av din internetleverantör, vilket innebär att du behöver ta kontakt med dem. Genom att återställa din router kommer även dina inställningar raderas, bland annat lösenordet till kontrollpanelen och nätverket. Återställningsknappen sitter vanligtvis på undersidan eller baksidan av routern. Den kan också sitta inuti ett litet hål som du behöver sticka in exempelvis ett gem i.


Relaterad tjänst