Så undviker du inkompatibel hårdvara

9 Jun 2017

Om du just har installerat ett nytt RAM-minne eller någon annan hårdvara på din dator, kan det vara så att hårdvaran förhindrar din dator från att startas.

Om så är fallet bör du avlägsna den nya hårdvaran, det vill säga installera den gamla hårdvaran på nytt, och försöka starta din dator igen. Om ditt moderkort har en LED-display som visar felkoder, kan du använda dig av manualen eller göra en sökning på internet för att ta reda på vad felkoden innebär.

Det kan i många fall vara svårt att få en nybyggd dator att starta. Ett tips är att först koppla bort allt utom det minska antal komponenter som krävs för att starta datorn. Det innebär att du bara använder dig av ditt moderkort, din processor med kylfläns, grafikkortet, ett RAM-minne (läs i manualen vilken plats det ska sitta i), nätaggregatet och en bildskärm. Alla annan hårdvara är inte nödvändig i detta läget. Du behöver således ingen hårddisk eller några andra komponenter, utan vill bara bekräfta att datorn startar med ovan nämnda komponenter.

Vanliga hårdvaruproblem

Dessa är några vanliga anledningar till att en nybyggd dator inte fungerar:

  • Strömförsörjningen är kopplad till moderkortet på ett felaktigt sätt.

  • Datorns komponenter är inte installerade eller sitter inte ordentligt på plats. Ta bort RAM-minnet, grafikkortet och processorn. Sätt därefter tillbaka dessa komponenter och kontrollera att processorn inte är skadad.

  • Strömknappen är inte kopplad på rätt sätt till moderkortet.

  • Hårddisken är kopplad till fel SATA-port.

Ibland är anledningen till att en dator vägrar starta att hårdvaran är trasig och tyvärr finns det ingen enkel lösning på detta problem. Det är till exempel vanligt att en hårddisk är trasig. Om du hör ett klickande ljud eller att hårddisken snurrar igång och stängs av gång på gång, är det tecken på att disken är trasig. Vissa personer har lyckats lösa problemet genom att avlägsna hårddisken från datorn och lägga den i en påse i frysen i några timmar.

Detta är dock bara en tillfällig lösning och du bör ha ytterligare en hårddisk att tillgå som du kan kopiera filer till vid behov. Om du inte kan få igång hårddisken igen är det dags att skaffa en ny.

Datorhjälp från Servitant Datorhjälp hemma