Fördelar med att ha ett wifi hemma

20 Jun 2017

Fördelarna med ett datornätverk är bland annat enklare fildelning samt delning av din internetuppkoppling. Att ha ett wifi hemma ger dig dessutom fler fördelar än ett trådbundet nätverk. Nedan följer några av de funktioner som ett datornätverk har att erbjuda.

Fildelning i nätverket

Fildelning mellan datorer i ett nätverk ge dig en större flexibilitet än då du använder portabla hårddiskar. I ditt wifi hemma kan du inte bara dela foton, dokument och musik, utan du kan även använda ditt hemmanätverk till att spara kopior av viktig data på en annan dator.

Internetdelning

Genom att använda ett hemmanätverk kan flera familjemedlemmar ansluta till internet samtidigt utan att du behöver betala din internetleverantör för fler konton. Du kan märka att internetanslutningen är segare när många använder den samtidigt, men många internetleverantörer tillhandahåller bredbandstjänster som med enkelhet klarar högre belastning.

Läs även: Wifi hemma

Delning av skrivare och annan kringutrustning

Nät du väl har ett wifi hemma kan du koppla alla datorer i bostaden till en enda nätverksansluten skrivare. Det innebär att du inte längre behöver springa mellan olika datorer bara för att skriva ut ett e-postmeddelande. Annan kringutrustning kan också delas i hushållet såsom webbkameror och system för ljudströmning.

Onlinespel

Många populära datorspel har stöd för antingen spel över LAN (lokalt nätverk) eller internet. Det gör att du kan spela tillsammans med vänner och familj, så länge de har sina datorer uppkopplade mot nätverket.

Telefon och underhållning

Genom att använda tjänster för VoIP (voice over IP) kan du ringa och ta emot telefonsamtal över ditt hemnätverk via internet, vilket är ett sätt att spara pengar.

Nya hemelektronikprodukter såsom videolagring (DVR) och spelkonsoler har stöd för wifi. Det gör att du kan integrera dessa produkter i ditt nätverk för att spela online, dela video samt använda andra avancerade funktioner.

Även om ett trådbundet nätverk kan tillhandahålla flera av de funktioner som ditt trådlösa nätverk kan ge dig, bör du av flera anledningar överväga att skaffa ett trådlöst nätverk. Ett wifi hemma ger bland annat en ökad rörlighet och du slipper alla sladdar. Dessutom är den trådlösa tekniken framtiden när det gäller nätverk.

Wifi hemma - Servitant
Wifi hemma