Så fungerar “RIT-avdraget”

30 Jun 2017

Rutavdraget har utvidgats till att även omfatta IT-tjänster som utförs i bostaden. Om du känner till ROT-avdraget har du förmodligen en bra bild av vad detta innebär. Avdraget täcker tjänster som utförs i ditt hem, men inkluderar inte transportkostnader, materiella kostnader eller inköp av elektrisk utrustning.

Dessa tjänster omfattas av RIT-avdraget

Det så kallade RIT-avdraget inkluderar flera typer av hushållsnära IT-tjänster såsom:

  • Datorhjälp samt hjälp med krånglande skrivare och annan kringutrustning

  • Hjälp med smartphone eller surfplatta

  • Hjälp med TV och streaming

  • Hjälp med WiFi i hemmet inklusive felsökning och installation av nätverksutrustning

  • Hjälp med att komma igång med ditt fiberanslutna bredband

  • Utbildning i hur du använder din dator, smart-TV eller olika mjukvaror

  • IT-support i hemmet

Så mycket kan du spara med RIT-avdraget

RUT-avdraget täcker halva arbetskostnaden (50 procent) upp till ett förutbestämt belopp. Vilket belopp som gäller beror på din ålder. Maxbeloppet för personer under 65 år är 25 000 kronor per år, medan motsvarande belopp för dig som är över 65 år är hela 50 000 kronor. Det innebär att personer under 65 år kan får hälften i avdrag på arbetskostnader upp till 50 000 kronor per år, medan äldre personer får halva arbetskostnaden subventionerad på kostnader upp till 100 000 kronor per år.

Om du till exempel faktureras för en arbetskostnad på utförd IT-tjänst i din bostad på 2 000 kronor, subventioneras halva kostnaden genom RUT-avdraget. Det innebär att det belopp du ska betala är blott 1 000 kronor. Resterande del av arbetskostnaden (1 000 kronor) står Skatteverket för. Ditt avdrag beviljas preliminärt av Skatteverket, vilket innebär att de betalar halva arbetskostnaden utan att du behöver göra någonting. Skulle det efter granskning av din deklaration visa sig att du betalar för låg skatt för att täcka den subventionerade arbetskostnaden kommer du få återbetala en del av, eller hela, beloppet till Skatteverket.

Läs även: IT-tjänster hemma med RUT-avdraget

Om du bor tillsammans med en annan person kan ni välja att göra avdraget på den av er som RUT-avdraget vore mest fördelaktigt för. Det innebär att du som har utnyttjat det maximala beloppet för subventionerade tjänster kan låta avdraget göras genom en familjemedlem eller inneboende.

RIT-avdrag Servitant
RIT avdrag