Så installerar du ett trådlöst nätverk i hemmet

7 Jul 2017

Ett datornätverk ger dig möjligheter att samarbeta med andra datoranvändare i ditt hem samt låter dig ansluta till internet utan nätverkskabel. Även om det blir allt enklare att installera trådlösa nätverk kan det fortfarande vara svårt och frustrerande för många. Här går vi igenom hur du går tillväga för att installera ett trådlöst nätverk i din bostad. Installera ditt trådlösa nätverk

Införskaffa en router. För att skapa ett trådlöst nätverk behöver du en trådlös router eller en trådlös accesspunkt. Om du har ett bredbandsuttag kopplar du helt enkelt in din trådlösa router i detta med hjälp av en nätverkskabel. För att konfigurera routern kopplar du även den till din dator via en andra nätverkskabel.

Läs mer: Hjälp med Wifi hemma

Därefter öppnar du webbläsaren på din dator och skriver in routerns IP-adress, vilken vanligtvis är 192.168.0.1. IP-adressen kan dock variera mellan olika tillverkare. Kika därför i manualen för att se vilken adress som gäller. Därefter skriver du in användarnamn och lösenord, vilka ofta är “admin” (såväl användarnamn som lösenord).

I kontrollpanelen kan du ställa in ditt trådlösa nätverk (WAN). Här kan du även ändra namn på det trådlösa nätverket samt ställa in vilken form av kryptering som ska användas. Du kan även ändra nätverkets lösenord. Läs igenom tillverkarens instruktioner för att se vilka säkerhetsinställningar som rekommenderas. Du kan välja att lämna nätverket oskyddat, men det är absolut ingen bra idé då det innebär att vem som helst kan ansluta till det!

Läs mer: Hjälp med Nätverk och Internet

Anslut till ditt trådlösa nätverk

För att ansluta din dator, surfplatta, smartphone eller annan trådlös enhet till ditt trådlösa nätverk gör du en sökning efter tillgängliga nätverk. I listan av nätverk väljer du sedan det som du vill ansluta till och väljer att göra detta. Du kommer då bli ombedd att ange lösenordet. Därefter bör du kunna ansluta till internet.

Det finns många problem som kan uppstå i ett trådlöst nätverk. Det kan till exempel vara väldigt frustrerande när anslutningen till internet är väldigt seg. Med tiden kommer du dock bli allt bättre på att felsöka ditt trådlösa nätverk och åtgärda de problem du stöter på.

WIFI