Så förbättrar du WiFi-täckningen i hemmet

16 Aug 2017

Att det tar lång tid att surfa på nätet, att det inte går att streama den där filmen eller tv-serien, eller att WiFi-täckningen är obefintlig är bara några exempel på problem med trådlösa nätverk som kan göra vem som helst galen! Här går vi igenom hur du kan förbättra WiFi- täckningen i din bostad och slippa dessa problem. För ytterligare assistans kan du boka en Servitant via vår app eller via e-post!

Placera din router på en optimal plats

Alla rum ser olika ut och om routern är placerad på “fel” plats kan detta ha en negativ inverkan på ditt trådlösa nätverks täckning. Du bör placera din router på en öppen plats, gärna lite högre upp, för att maximera ditt trådlösa nätverks täckning. Du kan med fördel montera routern på en vägg, eller placera den i en hylla för att förbättra täckningen.

Läs även: 4 lösningar på problem med wifi

Använd den optimala frekvensen

Ta en titt i din routers kontrollpanel för att säkerställa att din router är konfigurerad för bästa prestanda. Om du har en router med dubbla band (2,4 GHz och 5 GHz) får du sannolikt bättre täckning om du väljer 5 GHz-bandet istället för det vanligare 2,4 GHz-bandet. Om inte annat kommer du åtminstone drabbas av färre störningar från andra trådlösa nätverk och enheter, då 5 GHz-frekvensen inte används lika ofta som 2,4 GHz. Det är vanligtvis väldigt enkelt att byta frekvens.

Läs även: Wifi hemma

Byt kanal

Alla moderna routrar kan växla mellan flera olika kanaler när de kommunicerar med dina enheter. Många använder den kanal som routern som standard är inställd på, men om även dina grannars trådlösa nätverk använder samma kanal, kommer detta leda till en signalöverbelastning. Du bör därför ladda ner en app för att se vilka kanaler som är mindre använda i ditt område, och se till så din router använder någon av dessa.

Läs även: Så installerar du ett trådlöst nätverk hemma

Öka täckningen med en WiFi-förstärkare

En router kan endast sända signaler med god täckning upp till ett visst avstånd. Därefter blir signalen allt svagare. Om ditt trådlösa nätverk täcker ett större område kan du därför behöva en WiFi-förstärkare, även kallad repeater, för att utöka ditt trådlösa nätverks täckning och förbättra signalstyrkan. Detta kan du även göra om signalen blockeras av tjocka väggar eller liknande i en mindre bostad.

Wifi hemma - Servitant
Wifi hemma