Så hanterar du vanliga datorproblem själv

14 Feb 2018

Ibland strular våra datorer och idag är en av de mest frustrerande saker vi kan föreställa oss att detta inträffar när vi ska besvara ett viktigt mejl eller göra en snabb utskrift. Du kanske bara har några minuter på dig att göra detta och behöver därför snabbt kunna avhjälpa eventuella datorproblem som uppstår. I takt med att datorerna blir allt mer kraftfulla, uppstår även allt fler problem med dessa. Här delar vi med oss av några tips som kan hjälpa dig att hantera några av de vanligaste datorproblemen.

Det kan låta som det mest självklara i världen, men att stänga av din dator och sätta på den igen kan faktiskt lösa många problem. Om det inte hjälper, kan du testa nedanstående lösningar eller boka en Servitant för att få hjälp.

Datorn startar helt enkelt inte

Detta kan bero på att den inte får någon ström, eller att strömtillförseln inte är tillräcklig. Kontrollera att datorns strömkabel sitter i ordentligt samt att alla kablar är kopplade på ett korrekt sätt. Du kan även testa huruvida datorns strömkabel är defekt eller ej genom att använda en annan dators strömkabel. Om datorn fortfarande inte startar, kan det röra sig om ett problem med nätaggregatet eller liknande snarare än med själva datorn.

Datorskärmen är blank

Om din dator inte visar någonting på bildskärmen trots att den är påslagen, har du drabbats av ett av de mest irriterande och vanligaste datorproblemen. Börja med att kontrollera bildskärmen, eftersom det inte är säkert att det är datorn som orsakar problemet. Kontrollera sedan att inte datorn har fastnat i viloläge. Ta för vana att stänga av din dator på ett korrekt sätt på kvällen för att förhindra detta problem från att inträffa på nytt.

Ett program känns slött

När någonting ständigt är segt, kan det vara ett tecken på att din dator har smittats med ett virus. Börja med att skanna igenom datorn med ett virusprogram innan du försöker åtgärda problemet på annat sätt. Kontrollera sedan så datorn och dess drivrutiner är uppdaterade, eftersom detta kan påverka prestandan. Ett program kan också vara segt på grund av att du inte har tillräckligt mycket ledigt utrymme på din hårddisk, så även detta är någonting som du bör kontrollera.

Läs även: Wifi hemma

Datorhjälp hemma - Servitant