Hjälp - mitt WiFi är segt i vissa rum!

22 Sep 2017

Numera är trådlöst internet nästan lika grundläggande som elektricitet i våra svenska hem - du märker direkt när ditt WiFi slutar fungera och du får panik. Du kan dock hålla dig lugn och åtgärda problemet.

Det finns flera möjliga orsaker till att din router slutar fungera, men det finns även många enkla och effektiva lösningar på dessa problem. Här tittar vi närmare på ett specifikt problem och några lösningar på detta som du själv kan testa. Om du vill ha mer handfast hjälp med ditt WiFi gör du bäst i att tillkalla en Servitant!

Internetuppkopplingen är seg i vissa rum i bostaden

Detta är ett väldigt vanligt problem och avhjälps vanligtvis genom någon av följande åtgärder:

  • Flytta din router. Wi-Fi är radiovågor som din router från sin position skickar i olika riktningar. Om din router är belägen i en avlägsen del av din bostad, är sannolikheten stor att dina närmaste grannar och förbipasserande kan få en signal medan stora delar av hemmet inte täcks av signalen. Ju närmare mittpunkten i det område du vill täcka du kan placera din router, desto bättre kommer mottagningen vara i hela bostaden.

  • Justera routerns antenner, om detta är möjligt att göra, och se om det gör någon skillnad. Om din bostad har flera våningar, kan du testa att växla mellan att placera antennerna i ett helt vertikalt och ett helt horisontellt läge.

  • Andra routrar kan störa din egen router. Detta gäller framför allt om du bor i lägenhet, en radhuslänga eller i något annat område med många grannar tätt inpå. Om så är fallet, kan det hjälpa att byta kanal på routern. Du kan ladda ner en app till din smartphone för att visa alla närbelägna trådlösa nätverk och vilka kanaler de använder. Om din router överlappar med andra nätverk i vissa rum, bör du försöka hitta en kanal där färre signaler trängs med varandra.

  • Om inga av de tre ovanstående åtgärderna hjälper, kan det vara så att ditt hem är för stort för att en enda router ska kunna täcka hela bostaden. Du kan då fundera på om du inte borde införskaffa en repeater, eller använda en gammal router som accesspunkt eller repeater, för att förlänga täckningen lite grann.

Läs även: Wifi hemma

Wifi hemma - Servitant
Wifi hemma