Låt inte din dator tas som gisslan

18 May 2017

Nyligen togs hundratusentals datorer världen över som gisslan av hackare genom programmet Wannacry. Programmet utnyttjade en svaghet i Windows som ganska nyligen blivit känd.

Wannacry spreds snabbare än sina föregångare och drabbade långt fler datorer. Svagheten i operativsystemet åtgärdades av Microsoft kort efter att den blivit känd. På grund av att många datorer runt om i världen inte hade uppdaterats i tid, drabbades en rad olika företag samt privatpersoner av Wannacry och fick se sina datorer tas som gisslan.

Problemet var så pass allvarligt att Microsoft tvingades kringgå sin policy för uppdateringar för att åtgärda det. Enligt deras egen policy får nämligen vissa versioner av Windows inte längre några säkerhetsuppdateringar. Det gäller bland annat Windows XP och Windows Server 2003. Bägge dessa operativsystem har inte funnits till försäljning på många år. En annan version som inte längre uppdateras är Windows 8, då den version som istället stöds är Windows 8.1.

Ransomware-pic By Motormille2, CC BY

Så kan du försvara din dator mot ransomware

Det finns flera olika åtgärder du kan vidta för att undvika att din dator tas som gisslan:

  • Uppdatera till Windows 10. Windows 10 är den senaste versionen av Microsofts operativsystem och drabbades inte av sårbarheten.

  • Använd Microsofts förra säkerhetsuppdatering för att skydda din dator som kör Windows Vista, Windows 7 eller Windows 8.1. System som körde dessa operativsystem var i stort sett skyddade från Wannacry.

  • Uppdatera ditt system genom att ladda ner den senaste säkerhetsuppdateringen om du kör Windows XP, Windows 8 eller Windows Server 2003.

  • Framledes kan du skydda din dator från skadlig kod genom att inte öppna e-postmeddelanden med skadliga bilagor, vilket är ett sätt på vilket många datorer smittades med Wannacry.

Trots att den huvudsakliga källan till smittan var en sårbarhet i Windows, kan du skydda dig från liknande attacker genom att till exempel vara noggrann med vilka bilagor du öppnar i ditt e-postprogram. Så kallat nätfiske (phishing) är ett annat sätt som illvilliga personer kan komma åt din dator. Genom att hålla ditt antivirussystem uppdaterat och bara öppna bilagor från personer du känner, samt undvika att klicka på suspekta länkar, har du minskat risken för ransomware.